Boşanma Davalarının Temel Aşamaları
Azim Hukuk ekibi olarak Boşanma Davalarının Temel Aşamaları uzmanlaşmış müvekkillerimize kararlılıkla destek sunuyoruz. Boşanma süreci, taraflar arasında duygusal ve hukuksal olarak karmaşık olabilir. Biz, bu süreçte size güçlü bir hukuki temsil sağlamak ve adil sonuçlar elde etmek için buradayız. Hukuki danışmanlık hizmetlerimiz, Boşanma Davalarının Temel Aşamaları titizlikle uygulanmaktadır.
Uzman avukatlarımız, mal paylaşımı, velayet hakları, nafaka gibi konularda size özel çözümler sunmak için çalışır. Müvekkillerimizin haklarını korumak ve çıkarlarını savunmak için hukuki bilgi ve deneyimimizi kullanarak adil bir mücadele yürütüyoruz.
Azim Hukuk olarak, profesyonel ve insani bir yaklaşımla boşanma davalarını çözmeyi taahhüt ediyoruz. Size özel çözümler üretmek ve hukuki süreci en az strese neden olacak şekilde yönetmek için buradayız. Müvekkillerimize adil bir sonuca ulaşma konusunda kararlılıkla yardımcı oluyoruz. Boşanma süreçleri hakkında sizlere genel bir bilgi verelim.
Boşanma davaları 4721 sayılı Medeni Kanun’a göre çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanmada taraflar kendi aralarında her şeyi çözmüş davalardır. Çekişmeli boşanma davaları taraflar bir konuyu bile kendi arasında çözemeyip başvurulan davalardır. Bu iki dava şeklinin de açılabilmesi için belirli şeylerin olması gerekmektedir. Gelin beraber bu iki davayı kısaca ayrı ayrı ele alalım.
Anlaşmalı boşanma davaları iki tarafın boşanmayı kabul ettiği bir an önce boşanmak istediği bu nedenle en hızlı sonuçlanan davalardandır.4721 sayılı Medeni Kanun’a göre anlaşmalı boşanabilmek için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
- Eşlerin birlikte başvuru yapması veya birinin başvurusunu diğerinin kabul etmesi gerekir
- Evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir
- Tarafların ikisi da davada bulunmalıdır ve hakim iki tarafı da bizzat dinlemelidir
- Protokol üzerinden anlaşma yapılmalıdır; şartların hepsi bir arada bulunmalıdır
Bu şartlar bulunmadığı takdirde dava çekişmeli boşanma davası olarak açılır.
Çekişmeli boşanma davaları, taraflar kendi aralarında bir konuyu çözemeyip süreç çok daha uzun ve sorunlu olabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi bazı zorunluluklar bulunmaz. Çekişmeli boşanma davaları şu şekilde açılmaktadır:
- Çekişmeli boşanma davaları genel boşanma konularından açılabilmektedir.
- Anlaşmaya gidilmediği durumlarda tek tarafın davayı boşanma sebeplerinden birini ileri sürerek davayı açabilir.
- Dava açmak belirli bir süre evli kalınmasına gerek yoktur.
- Boşanmak isteyen kişi aynı zamanda davayı açma konusunu ispatlamak zorundadır.
- Çekişmeli boşanma davaları özenle yürütülmesi gerekmektedir, davayı açma konusu seçildikten sonra, mahkeme için deliller özenle toplanıp sunulmalıdır. Bu delillerden sonra mahkeme her iki tarafında istekleri ve deliller doğrultusunda tarafların kusur oranlarını tespit edecektir. Evliliğin sona ermesindeki kusur ile bağlantılı olarak tazminat miktarı belirlenebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası sebeplerinin iki kategori altında değerlendirilmektedir.
1.Genel Boşanma Sebepleri
- Geçimsizlik
- Evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme
- Hakaret
- Şiddet
- Mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma gibi nedenler genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir.
2. Özel Boşanma Sebepleri
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,
- Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),
- Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163), açılabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarında özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Bir evlilikte özel boşanma sebepleri varsa, davacı, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir. Halbuki genel boşanma sebepleri varsa boşanma kararı verilebilmesi için hem davacı hem de davalı birbirinin kusurunu ispatlamak zorundadır.
Boşanma süreci, hukuki olarak karmaşık ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Profesyonel bir hukuki destek almak, tarafların haklarının korunmasını ve adil bir sonuca ulaşılmasını sağlar. Azim Hukuk olarak, boşanma davalarında müvekkillerimize güçlü bir hukuki temsil sunuyoruz.
Kadın boşanma davası açarsa hakları nelerdir?
Boşanma davasında kadının velayet hakkı, maddi ve manevi tazminat hakkı, ücretsiz avukat talep hakkı, kadının ziynet eşyası hakkı, ortak konutun hakkı, şahsi eşya talep hakkı, mal paylaşımı bağlı olarak alacak hakkı gibi çeşitli hakları bulunmaktadır.
Boşanmak için ilk önce ne yapılır?
Ayrılmak için öncelikle boşanma dilekçesini düzenlemelisiniz. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurmanız gerekir. Belgeler hazırlandıktan sonra davacı, adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını başlatabilirsiniz.
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Karşı tarafın kusurunu ispat etmesi gerektiğinden davayı ilk açan eşin davadaki rolü daha aktiftir. Eğer karşı dava açılırsa asıl davayı açan 3, karşı davayı açan 2 dilekçe sunar. Bu bakımdan, boşanma davasını ilk açan eş daha avantajlı olabilir.
Kadın boşanmak isterse erkek nafaka öder mi?
Boşanma davasını kadın da açsa erkek de açsa hakim davayı açan lehine nafakaya hükmedebilir. Eğer hakim davada boşanma sonucunda kadının yoksulluğa düşeceğine ve bununla beraber kadının boşanmada daha ağır kusurlu olmadığına kanaat getirirse, kadın lehine nafakaya hükmedebilir.
Boşanan kadın kocasından neler alabilir?
Nafaka hakları bakımından da, boşanma davasını kadının veya erkeğin açmış olmasının önemi yoktur. Boşanma davası açan kadın, şartları sağlanmışsa; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası alabilir.
Boşanma ücreti ne kadar 2024?
2024 yılları için boşanma avukatlık ücretleri, davanın çekişmeli veya anlaşmalı olarak görülmesine göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 35.000 – 250.000 Türk Lirası aralığında tutabilmektedir.
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Boşanmada ilk duruşmada hakim ne sorar?
İlk Duruşmada Hakim Taraflara Ne Sorar? İlk duruşmanın amacı uyuşmazlığın tespiti ve sulhe davettir. Ancak uyuşmazlığın tespiti öncesinde sulhe davet gündeme gelecektir. Dolayısıyla hakim öncelikle eşlere sulh ihtimalinin bulunup bulunmadığını soracaktır.
En çok boşanma sebebi nedir?
Fiziksel şiddet ve aldatma takip eden en çok karşılaşılan boşanma nedenlerdir. En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, aşağılamaya, dışlamaya, hakarete ve tehdide dayalı bir sözlü (fiziksel olmayan) şiddet türüdür.
Erkek neden boşanma davası açamaz?
Hukuk sistemi, boşanma davasını kimin açtığına dayanarak otomatik bir “haklı” ya da “haksız” yargısı vermez. Yani, boşanma davasını erkek açarsa bu onun otomatik olarak haklı olduğu anlamına gelmez; benzer şekilde, kadın tarafından açılması da ona otomatik bir haklılık kazandırmaz.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez?
Eşin Yeniden Evlenmesi: Eş, boşandıktan sonra yeniden evlenirse, erkekten nafaka talep edemez. Çocuğun Velayetinin Erkekte Olması: Eğer çocuğun velayeti babada ise ve anne kendi gelirini kazanabilecek durumdaysa, erkek nafaka ödemeyebilir.
Boşanınca kadına ne verilir?
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa
1.Velayet
Velayet Davası Nedir?
Velayetin değiştirilmesi davası
Velayet Hakkının Kaybedilmesi ve Suçun Faili
Çocuk Velayet Davası
2.Nafaka
Nafaka Artırımı Davası Hangi Şartlarda Talep Edilir?
Çocuğun nafaka artırım davası
Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez?
3.Manevi veya Maddi Tazminat
4.Düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Detaylı bilgi ve danışma için bize ulaşabilirsiniz.