Bir Davanın Temyize Gitmesi Ne Demek?
Yerel bir mahkemede görülen davanın ardından sonuç kararı ile ilgili olarak temyize gidilmesinden sonra dava dosyasının taşındığı Yüksek Mahkeme’dir. Temyize gitmek kavramı, kabaca bir mahkemede verilen kararın yanlış olduğu iddia eder.
Anayasaya aykırı durum şüphesiyle gerçekleştirilen eylemdir. Temyiz başvurusu, temyiz mahkemesine yapılan bir işlemdir. Temyiz başvurusu, mahkeme kararının bildirildiği davalı veya davacı kişinin temyiz dilekçesi ile yetkili mahkemeye yaptığı başvurudur.
Bu başvurular, temyiz dilekçesiyle birlikte kararın alındığı mahkemeye ya da istinaf mahkemesine yapılmaktadır. İstinaf mahkemeleri hukuk sistemimizde bölge adliye mahkemesi olarak da bilinmektedir. Temyiz dilekçesinde, neden temyize gidildiğine dair talep sebepleri madde şeklinde açıklanmalıdır.
Bunun yanı sıra halihazırda cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan bir sanığın temyiz sürecindeki işleri, bulunduğu cezaevi müdürlüğüne temyiz dilekçesi verdikten sonra başlatılmaktadır. Dolayısıyla bu durumda olan hükümlüler için temyiz başvurusu yapılacak yer cezaevi müdürlüğü olmalıdır.
Temyizin Amacı Nedir?
Kanun yararına temyizin amacı, Bölge Adliye Mahkemesi-Yargıtay incelemesinden henüz geçmemiş olan kararların hukuka uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda, kararda yanlışlık olduğunun, yasanın kesin hükümde belirtildiği şekilde uygulanamayacağının açık bir şekilde duyurusu yapılarak mahkemelerin uyarılmasına ilişkindir.
Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?
Temyiz yoluna başvurma, temyiz yolu davası açmaktır. Temyiz, olağan bir kanun yoludur. Dolayısıyla olağan kanun yoluna başvurabilen temyiz yoluna da başvurabilir., yani temyiz davası açabilir. Temyiz davası kendiliğinden açılmaz, bunun için temyiz talebi gerekmektedir. Sanıklardan birinin temyiz istemi, diğer sanıklar yönünden geçerli değildir. Temyiz başvurusu;
Dilekçe yoluyla başvurarak ya da
Zabıt katibine beyanda bulunarak yapılabilir.
Bununla birlikte, temyiz kanun yoluna başvuracak kişi tutuklu ise, tutuklu istinaf başvurusunu ceza infaz kurumu ve tutukevi müdürüne de yapabilir.
Temyiz Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Temyiz başvurusu için, öncelikle temyize konu olabilecek bir ilk derece mahkemesi kararı bulunmalıdır. Bu kararın aslı veya onaylı örneği, temyiz dilekçesi, temyiz harcı ve diğer gerekli belgeler temyiz mahkemesine sunulmalıdır. Temyiz dilekçesi, temyiz talebinin gerekçelerini açıklayan bir belgedir. Temyiz harcı, temyiz başvurusu için ödenmesi gereken bir ücrettir.
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 364. maddesinin ikinci fıkrası dilekçenin yazım şeklini düzenler. Bu nedenle, resmi temyiz dilekçesi;
Temyiz edenin ve davanın diğer tarafının unvanı, adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi. Yasal temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı ve adresi (varsa).
Bölge temyiz mahkemesinin hukuk bölümünden temyiz kararının tarih ve numarası. Yargıtay’ın bozma kararına veya görevden alma kararına dayanılarak verilen görevden alma kararının temyizi üzerine ilk derece mahkemesinin yeni kararının tarih ve numarası.
İhbarın davacıya tebliğ edildiği tarih.
Temyiz gerekçeleri ve gerekçeleri. Bir duruşma talep edilirse, lütfen bunu yapın.
Temyiz edenin veya yasal temsilcisinin veya temsilcisinin (varsa) imzası şartları karşılamalıdır.
Karar özeti eklenmelidir.
Temyiz Dilekçesi Örneği
YARGITAY İLGİLİ HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
GÖNDERİLMEK ÜZERE,
İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ … HUKUK DAİRESİNE
YEREL MAHKEME
DOSYA NO : 2018/… Esas
2018/… Karar
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
DOSYA NO : 2019/… Esas
2020/… Karar
TEMYİZ YOLUNA BAŞVURAN DAVALI : Ad Soyad, TC Kimlik No
Adres
VEKİLİ:
DAVACI : Ad Soyad
VEKİLİ:
DAVA KONUSU : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi kararının bozulması istemiyle gerekçeli temyiz dilekçemizin sunulmasıdır.
KARARIN TEBLİĞ TARİHİ: 29/02/2020
AÇIKLAMALAR:
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan gerekçelerle usule ve yasaya aykırı olarak verilen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesinin 14/02/2020 tarihli, 2019/… Esas, 2020/… Karar sayılı kararının bozulmasını talep ederiz. 07/03/2017
DAVALI VEKİLİ
İMZA
Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir?
Bölge Adliye Mahkemesince yapılan yargılama sonucu nihai bir karar verilir. Bu nihai kararın temyiz kanun yoluna başvurmak isteyen tarafa tebliğinden itibaren; hukuk davalarında 2 hafta, ceza davalarında 15 gün içerisinde nihai kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine verilecek bir Temyiz Dilekçesi ile başvuru yapılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Temyiz nedir ne anlama gelir?
Bir davanın temyize gitmesi ne demek?
Istinaf ve temyiz ne demek?
Temyiz ne oluyor?
Temyiz kaç yıl sürer?
Temyiz nasıl karar verir?
Hangi hallerde temyize gidilir?
Temyiz hangi kararı bozar?
Hangi davalar temyize gitmez?
Hangi suçlar temyiz edilebilir?
Temyizden sonra nereye gidilir?
Temyize itiraz olur mu?
Temyizden cevap ne zaman gelir?
Bir üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?
Kesin Karar ne zaman çıkar?