Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği 2024-2025 - Azim HUKUK

Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği 2024-2025

Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği 2024-2025

Bilirkişi raporuna karşı beyan dilekçesi nedir?, Dosyanın bilirkişiye gönderilmesine hakim ara karar ile karar vermektedir. Ara kararında bilirkişinin kim olduğunu, hangi konuda uzman olduğunu, ne ile ilgili inceleme yapılmasını istediğini ve bilirkişiye bu raporu tanzim etmesi için ne kadar süre verildiğini belirtmektedir. Dilekçenin konusu olarak “Bilirkişi Raporuna İtiraz” ibaresi yazılmalıdır. Dilekçede, bilirkişi raporunun hangi tarihte tebliğ edildiği ve itiraz süresinin ne zaman dolduğu belirtilmelidir. Dilekçede, bilirkişi raporunun hangi hususlarda hukuka aykırı olduğu veya eksik olduğu somut olarak gösterilmelidir. Delil tespiti kararı, nihai bir karar olmadığından temyiz edilemez. Fakat karşı taraf, delil tespiti kararı icra edilinceye (delil tespiti yapılıncaya) kadar delil tespiti kararına itiraz edebilbilmektedir.

Bilirkişi raporuna itiraz süresi, “(1) Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilmektedirler.

 

 

İSTANBUL __________ MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

Dosya Esas No : 2020/____

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

VEKİLİ :

KONU : …/…/… tarihli bilirkişi raporuna yönelik beyanlarımızı ve itirazlarımızı içerir dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR :

Sayın Mahkemeniz huzurunda yargılama safahatına devam olunan uyuşmazlık konusu olaya ilişkin olarak dosya muhteviyatına sayın bilirkişi ………. Tarafından ibraz edilen __/__/2023 tarihli bilirkişi raporundaki tespit ve değerlendirmelerin tarafımızca kabulü mümkün değildir.

Sayın bilirkişi tarafından tanzim olunan rapor muhteviyatında, sayın mahkemenizin …/…/… tarihli celsesinde 1.nolu ara kararı ile kararlaştırılan hususların hepsini kapsar şekilde ve her soruyu cevaplayan bir rapor tanzim edilmemiş olup sayın bilirkişi tarafından uyuşmazlık hakkında yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan işbu raporun tanzim edildiği kanaatini taşımaktayız. Dosya muhteviyatında yerini alan bilgi ve belgelerin raporun tanziminde göz önüne alınmadığı ve raporun bu hali ile hükme esas alınabilecek mahiyette olmadığı hususunun sayın mahkemenizce de tespit edilebileceğine olan inancımız tamdır. Ayrıca değinmemiz gerekir ki rapor muhteviyatında bir çok yerde hesap hataları bulunmaktadır.

Yukarıda izah ettiğimiz hususlar doğrultusunda sayın mahkemenizden yukarıda zikrettiğimiz itirazlarımız dikkate alınarak yeni bir bilirkişi tayin edilmesini ve yeniden rapor tanzim edilmesini müvekkilimiz adına talep etme zorunluluğumuz doğmuştur.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklamış olduğumuz ve sayın mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle __/__/2023 tarihli bilirkişi raporuna yönelik itirazlarımızın kabulü ile dosya kapsamında farklı bir bilirkişiden rapor aldırılmasına yönelik karar tesis edilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz… __/__/2023

Davacı Vekili Av.

 

Sık Sorulan Sorular

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesine cevap verilir mi?
Bilirkişi raporuna itiraz etmeyen ek rapora itiraz edebilir mi?
Bilirkişi raporu kesin midir?
Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?
Delil tespiti talebinin reddi kararına itiraz nereye yapılır?
Delil tespiti yapıldıktan sonra belirsiz alacak davası açılabilir mi?
Bilirkişi raporuna itiraz etmezsem ne olur?
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Bilirkişi nereye şikayet edilir?

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir