Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Nedir?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 3. Maddesi uyarınca; bir arsa üzerinde bulunan ortak mülkiyet hakkı içinde, bağımsız bölümlere ayrılan kısımlara verilen addır. Buna göre; ofis, daire dükkân gibi her bağımsız bölüm sahibi, binanın yapıldığı arsa üzerinde de belli paya sahip olur.
Arsa payı hesaplaması yapılırken; arsa üzerinde hakkı olan kişilere, bağımsız bölümlerin rayiç değerlerince pay verilir. Tapu üzerindeki hisse miktarının biliniyor olması durumunda, hissenin arsanın toplam yüzölçümü ile çarpılmasıyla birlikte, ilgili paya düşecek alan büyüklüğü metrekare cinsinden hesaplanmalıdır.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davası ve Unsurları
Arsa payının düzeltilmesi davası, tespit davası olduğu için, arsa payı oranının tespit edilmesi gerekir. Buradaki en önemli konu, dava açmak için, korunmaya değer olacak hukuki bir yararın olması gerektiğidir.
Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca; kat irtifakı ya da kat mülkiyeti oluşturulurken, ana taşınmaz, kat malikleri ya da paydaşlar tarafından imzalanır ve belediyeden onaylı projeye göre yapılır. Arsa payı düzeltilmesi davası açabilmek için, projenin onaylanmamış olması gerekir.
Resmî kurumlar tarafından onaylı bir projenin olması durumunda, projeye bağlı kalınarak, kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kapsamında dava açılamaz şartı bulunur.
Arsa payı davalarında, davacının iyi niyeti ve hukuki anlamda korunmaya değer bir yarar bulunmalıdır. Aynı zamanda ana taşınmazda bulunan bağımsız bölümlerin dışındaki yerlere, ortak alanlara ve yapılan eklentilere, arsa payı ayrılması gibi bir durum yoktur.
Arsa payı değişikliğinin yapılabilmesi için önemli ve zorunlu şart; arsa paylarının bağımsız bölüm değerlerinin, kat irtifakı ya da kat mülkiyetinin yapıldığı tarihte, gerçek değerleriyle orantısız olarak belirlenmesi gerektiğidir.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Taraflar Kimlerdir?
Kat mülkiyeti Kanunu’na göre; arsa paylarında bulunan bağımsız bölümlerin paylarının orantılı şekilde pay edilmediği durumlarda arsa payının düzeltilmesi için dava açılır.
Buna göre açılacak davada taraflar;
Kat malikleri
Kat irtifakı sahipleri
Kat maliki ya da kat irtifakı sahiplerinin kanunu temsilcileri
Kat maliki ya da kat irtifakı sahiplerinin kanuni mirasçıları
Aynı zamanda, yeni bir kat maliki de arsa payı düzeltilmesi konusunda dava açma hakkına sahiptir.
Yönetici olsa bile, kat irtifakı ya da kat maliki olmayan kişi, arsa payı düzeltme davası açamadığı gibi, kiracı ya da intifa sahibi kişiler de arsa payı düzeltme davası açamazlar.
Arsa payının düzeltilmesi davası içinde davalı taraflar ise, yine kat malikleri ve kat irtifakı sahipleri olur. Dava sonucu, arsa payının düzeltilmesi yönünde olursa, davayı açan kişi ya da kişilerin arsa payı dışında, diğer bağımsız bölümlerin de arsa payları düzeltilmek zorundadır. Bu sebepten ötürü, tüm kat malikleri ve kat irtifakı sahipleri, davada taraf olmak zorundadır.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasının Açılması İçin Gerekli Şartlar
Arsa payının düzeltilmesi davasının açılabilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:
Davacı, kat maliki, kat irtifakı sahibi veya bunların mirasçılarından biri olmalıdır.
Davalı, kat malikleri kurulu veya onun adına davalıya yetki verilmiş olan kat maliklerinden biri olmalıdır.
Arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle orantılı olarak tahsis edilmediğini iddia eden taraf, bu iddiasını ispatlamalıdır.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Açıldıktan Sonra İlgili Taşınmazın Yıkımı Gerçekleşir Mi?
Bu davanın açılması ile birlikte mahkemeden taşınmaza ilişkin yıkım ve diğer müdahalelerin durdurulması veya daha sonra böyle bir işlemin gerçekleştirilmesi riskine karşı ihtiyati tedbir talep edilerek dava sonuna kadar bu işlemler durdurulabilir. Yıkım kararı verilmiş olsa dahi kararın icrası dava sonuçlanana kadar tedbiren mahkemece durdurulabilir.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Zamanaşımı veya Hak Düşürücü Süre
Arsa payının düzeltilmesi davası, yukarıda açıklamış olduğumuz üzere mülkiyet hakkına ilişkindir ve bir çeşit tespit davası niteliğindedir. Dolayısıyla ayni hakkın tespitine ilişkin olmasından dolayı da herhangi bir zamanaşımı süresine tabii değildir: İskan durumuna göre kat mülkiyeti veya kat irtifakı sona erinceye kadar açılabilir.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Arsa Payı Nasıl Belirlenir?
Arsa payının düzeltilmesi davalarında arsa payı, bağımsız bölüm niteliğindeki taşınmazın konumu, büyüklüğü, değeri, mesken veya işyeri gibi niteliği, bulunduğu kat, caddeye veya sokağa göre konumu, manzarası, güneşten yararlanma olanağı gibi hususlar dikkate alınarak belirlenir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, yapılacak tespitin kat irtifakının veya kat mülkiyetinin kurulduğu tarihe göre yapılması gerektiğidir. Kanunda da belirtildiği üzere bağımsız bölümlerden her birine tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez.
Sık Sorulan Sorular
Arsa payının DÜZELTİLMESİ davası Şartlar
Bina yıkıldıktan sonra arsa payı düzeltme davası
Arsa payının düzeltilmesi davası harç
Arsa payı Düzeltme Davası ne kadar Sürer
Arsa payı düzeltme davası bilirkişi raporu
Arsa payının düzeltilmesi davası görevli mahkeme
Arsa payı Düzeltme Davası Yargıtay Kararları
Arsa payı düzeltme davası kime açılır?
Arsa payının düzeltilmesi davası arabuluculuk zorunlu mu?
Kat mülkiyetinde arsa payı değişir mi?
Arsa payı nasıl değiştirilir?
Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Nedir?