Arsa payı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu
Arsa payı 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 2′ ye göre tahsis edilen paylardır. KMK m.2(d)’ye göre Arsanın, bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına arsa payı denmektedir. Tapu malikleri, ana taşınmazın ortak alan olarak isimlendirilen alanları temsil amacıyla mevcut arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerince maliktir. Kentsel dönüşüm ya da farklı bir sebeple yıkılmış bir bina da ya da üzerinde bina olmayan bir arsada arsa payından bahsetmek hukuken mümkün değildir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3.maddesinde de kat mülkiyeti ve kat irtifakı tanımlanmıştır.
Kat mülkiyeti; arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir. Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkıdır.
Kat irtifakı; arsa payına bağlı bir irtifak çeşididir. Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkıdır.
Arsa payının düzeltilmesi davası hatalı olarak belirlenmiş olan arsa paylarının düzeltilmesi amacıyla açılan davadır. Objektif kriterlere uygun olarak belirlenmeyen arsa paylarının malikleri mülkiyet haklarını yeterince kullanamayacaklardır. Gerek kentsel dönüşüm uygulamalarında gerekse ana gayrimenkulün konu olduğu pek çok durumda arsa payı hayati öneme sahiptir.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Taraflar Kimlerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca her kat sahibi, onların kanuni temsilcileri ve yasal mirasçıları, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilmektedir. Taşınmazın el değiştirdiği durumlarda da yeni malik arsa payının düzeltilmesi davası açabilme hakkına sahip olacaktır. Arsa payının düzeltilmesi davasında davalı taraf söz konusu binanın diğer kat malikleri ya da kat irtifakı sahipleridir. Eğer davanın sonunda arsa payının düzeltilmesine karar verilirse yalnızca davacının arsa payı değil diğer bağımsız bölümlerin de arsa paylarının düzeltilmesi zorunluluğu doğmaktadır. Bu nedenle diğer kat malikleri ya da kat irtifakı sahiplerinin davada taraf olması gerekmektedir.
Arsa payı düzeltim davası açılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
1. Taşınmazın Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi bir yapı olması şarttır.
2. Arsa paylarının hatalı veya adaletsiz bir şekilde dağıtılmış olması gerekir; yani mevcut arsa paylarının, belirlenen kriterlere uygun olmaması durumunda düzeltme talep edilebilir.
3. Kat mülkiyeti veya kat irtifakının devam ediyor olması gerekmektedir; bu, davanın geçerliliği için yapının hukuki statüsünün aktif olması anlamına gelir.
4. Genellikle tüm kat maliklerinin rızasının alınması gerekir, ancak bu rıza sağlanamazsa, mahkemeye başvuru yapılabilir. Son olarak, davanın açılabilmesi için gerekli hukuki delillerin sunulması zorunludur; bu deliller, arsa paylarının hatalı dağıtıldığını ve düzeltme gerektiğini kanıtlamalıdır. Bu şartlar sağlandığında, arsa payı düzeltim davası hukuki bir zeminde değerlendirilebilir.
Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Ek 1. maddesi uyarınca kat mülkiyeti kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda ‘’Sulh Hukuk Mahkemeleri’’ görevlidir. Arsa payının düzeltilmesi davası taşınmaz üzerinde ayni bir hakka ilişkin bir dava olması sebebiyle bu davalarda yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Bu davada yetki kesin olup dava mutlaka taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Arsa payı düzeltme davasını kim açar?
Tapuda arsa payı nasıl düzeltilir?
Arsa payı düzeltme davası arabuluculuk zorunlu mu?
Arsa payının düzeltilmesi davası yıkımı durdurur mu?
Arsa payı Düzeltme Davası ne kadar Sürer
Arsa payının DÜZELTİLMESİ davas Şartlar
Bina yıkıldıktan sonra arsa payı düzeltme davası
Arsa payı düzeltme davası bilirkişi raporu
Arsa payının düzeltilmesi davası harç
Arsa payı Düzeltme Davası Yargıtay Kararları
Arsa payı düzeltme davası emsal Kararlar
Arsa payı düzeltme davası kentsel dönüşüm