Araç Kilometre Düşürme Davası
Araç kilometre düşürme davası ikinci el araçlarda aracın o güne kadar gerçekleştirdiği mesafeyi gösteren kilometre sayacında oynama yapılarak alıcının yanıltılmasına araç kilometre düşürme denir. Böyle bir durumda ikinci el araç satan kişi bu ayıptan sorumludur.
Kilometresi düşürülmüş araç satılması halinde somut olayın özelliklerine göre satıcının iki tür sorumluluğu gündeme gelecektir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca ayıptan hukuki sorumluluk
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca dolandırıcılık suçundan cezai sorumluluk
Kilometre Düşürme Alıcının Seçimlik Hakları
Türk Borçlar Kanununun 227.maddesinde satılan malın ayıplı çıkması durumunda alıcıya tanınan seçimlik haklar sayılmıştır. Ancak bu hakların yanında alıcının genel hükümler çerçevesinde tazminat talep hakkı da saklı tutulmuştur.
Sözleşmeden dönme
Bedelden indirim talep etme
Ayıplı malın ücretsiz onarılmasını isteme
Ayıplı malın, ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme
Araç Kilometresi Düşürme Davası Nedir Nasıl Açılır?
Araç kilometresi düşürme davası 2 adet davadan oluşmaktadır. Bunlardan birisi ceza davası diğeri tazminat davasıdır. Araç kilometresinin düşürüldüğü tespit edilmesi halinde suç duyurusunda bulunulmalı ve zararınız karşılanması için tazminat davası açılmalıdır.
Hapis Cezasına Sebep Olur Mu?
Araç km düşürme işlemi ise TCK 158’de yer alan nitelikli dolandırıcılığa girer. Çünkü dolandırıcılık suçu;
Tacir veya şirket yöneticisi yahut şirket adına hareket eden kişiler tarafından ticari faaliyetlerini gerçekleştirirken işlenirse, Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden ötürü kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle işlenirse, Nitelikli dolandırıcılık söz konusu olur ve cezası 3 ile 10 yıl arasında hapis ve buna ek olarak beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Araç kilometre düşürme davası, satıcının aracın kilometresini gerçek değerinden düşürerek alıcının yanıltması durumunda açılır. Bu durumda, satıcı hukuka aykırı bir davranışta bulunmuş olur ve bu nedenle cezai yaptırımlara tabi olabilir. Dolandırıcılık suçunun temel halinin gerçekleşmesi halinde bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adlî para cezası verilir. Dolandırıcılık suçunun basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir. Kilometresi düşük araca ilişkin şikâyette bulunmak isteyen kişiler bulunduğu bölgedeki en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunabilir.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.