Anahtarın Teslim Edildiği Nasıl İspat Edilebilir? - Azim HUKUK

Anahtarın Teslim Edildiği Nasıl İspat Edilebilir?

Anahtarın Teslim Edildiği Nasıl İspat Edilebilir?
Anahtarın teslim edilmesi anahtar teslim tutanağı düzenlenmesi ve taraflarca imza altına alınması ile ispat olunabilir. Tutanak düzenlenmemesi halinde ve kiraya verenin anahtarı teslim almaması durumunda mahkemece belirlenen tevdii mahalline bırakıldığının kiraya verene bildirilmesi ile ispat olunabilir. Bir diğer şekilde anahtarın notere teslim edildiğinin kiraya verene ihtar edildiği ve ihtarın kiraya verene ulaştığına dair tebliğ şerhi ile ispat edilebilir.

 

Anahtarların Teslim Edildiği ve Kiracının Sorumluluğunun Kalmadığı Nasıl İspat Edilebilir?

Anahtar teslim tutanağı düzenlenememesi ve noter veya tevdi mahalline de anahtarın teslim edilmemesi durumunda kiracı anahtarı teslim ettiğini Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirtilen ispat hükümleri çerçevesinde yapabilir. HMK’nın senetle ispat zorunluluğu başlıklı 200. Maddesi hükmüne göre; “Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.” Şeklinde düzenlenmiştir. Madde hükmünde belirtilen sebeple ispat sınırı 2024 yılı için 23.452,08 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda bir yıllık kira bedelinin belirtilen sınırın üzerinde kalması durumunda anahtarın teslim edildiği ancak yazılı deliller ile ispat olunabilir.

 

 

Anahtar Teslim Tutanağı Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anahtar teslim tutanağı örneği doldurulurken, her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilmeli ve bu koşullara uygun olarak doldurulmalıdır. Kiralanan taşınmazda herhangi bir noksanlık bulunmuyorsa, anahtar teslim tutanağı örneği eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Dilekçede kanunen bulunması gereken zorunlu unsurların tamamı doldurulmalıdır. Anahtar teslim tutanağında, kiralanan taşınmazın sorunsuz bir şekilde teslim edildiği ve herhangi bir borcun kalmadığı açıkça belirtilmelidir. Her iddianın dayandığı ispat araçları, hukuki deliller kısmında kesinlikle belirtilmelidir. Anahtar teslim tutanağı örneği düzenlenmezse, kiralanan taşınmazın iade edildiğine ilişkin ispat kiracıya ait olacaktır. Tarafların birbirlerini ibra ettikleri, anahtar teslim tutanağı örneğinde belirtilmelidir. Tahliye zamanı, anahtar teslim tutanağı örneğinde kesin ve net bir şekilde belirtilmelidir.

 

Anahtar Teslim Tutanağı Nasıl Düzenlenir?

Kiralananın teslimi için düzenlenecek anahtar teslim tutanağında; kiralanana ait anahtarların kiraya verene veya vekil ya da yetkili temsilcisine iade edildiğinin ve tarihin yazılması yeterli olacaktır. Bu durumda kiracı kiralanana ilişkin teslim borcunu yerine getirdiğini ispat edebilecektir. Bununla birlikte anahtar teslim tutanağında şu unsurların yer alması mümkündür;

Kira sözleşmesinin başlangıç tarihinin de yazılarak sözleşmenin kiraya veren ve kiracı tarafından karşılıklı olarak feshedildiği.
Kiralananın, kiracı ve kiraya veren tarafından birlikte gezildiği, boyalı-boyasız olduğu, temiz ve boş olduğunun görüldüğü.
Kira sözleşmesinde yazılmış olunan demirbaş listesinin kontrol edildiği, varsa eksikliklerin düzenlenmesi,
Kira ilişkisinin başlangıcında kiraya verene verilen depozito var ise bu depozitonun iade edildiği veya hangi tarihte iade edileceği,
Taraflar arasında hukuki süreçler; icra takibi, tahliye davası, kira tespit davası vb. hakkında ne kararlaştırıldığı,
Kiracının bakiye kira borcu var ise ya da kiracının fazla ödediği kira parasının ne olacağı
Anahtar teslim tutanağına yazılabilecektir.

Anahtarın Teslim Edildiği Nasıl İspat Edilebilir? - Azim HUKUK
Anahtarın Teslim Edildiği Nasıl İspat Edilebilir? – Azim HUKUK

 

Anahtar Teslim Tutanağı Örneği

Lakin aşağıda vereceğimiz anahtar teslim tutanağı örnekleri bir taslak olup her olayın kendine özgü şartlarına uygun olarak tutanak düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

Tutanak Örneği-1
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI

Mal sahibinin ………..’ın adına ait olan ………. ili …………. ilçesi …..……. mahallesi …………. cadde/sokak …………. bina numaralı …….. kat……… daire numaralı adresindeki kiralanan konut, kiracı ile kiraya veren arasında gerçekleştirilen anlaşma uyarınca, …/…/… tarihinde boşaltılmıştır. Kiracı, taşınmazın anahtarlarını, mal sahibiyle yapılan telefon görüşmesi sonucunda alınan onay doğrultusunda, Emlak Komisyoncusu ………. Emlak yetkilisi ……………. kişi huzurunda teslim etmiştir. …/…/… tarihinde yapılan bu teslimat işlemiyle ilgili olarak, her iki taraf da bilgilendirilmiş ve onay vermiştir.(…../……../……)
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

TESLİM ALAN TESLİM EDEN

(KİRAYA VEREN) (KİRACI)

İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM

İMZA İMZA

Tutanak Örneği-2
ANAHTAR TESLİM TUTANAĞI

………. ili …………. ilçesi …..……. mahallesi …………. cadde/sokak …………. bina numaralı …….. kat……… daire numaralı konumunda bulunan gayrimenkul, kiracı tarafından tahliye edilerek, söz konusu mülkiyetin sahibi olan ……….. adlı şahsa teslim edilmiştir. Kiracı, depozito olarak verdiği … TL ve … TL tutarındaki güvence senedini, şahsen mal sahibinden …’dan teslim almıştır. Taraflar arasında herhangi bir alacak veya borç bulunmamaktadır; bu nedenle taraflar karşılıklı olarak birbirlerini ibra etmişlerdir.(…../……../……)

(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

TESLİM ALAN TESLİM EDEN

(KİRAYA VEREN) (KİRACI)

İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM

İMZA İMZA

 

Kiracı Anahtarı Teslim Etmemesi

Kiracı anahtarı teslim etmez ya da anahtarı teslim ettiğini ispatlayamazsa tahliye gerçekleşmemiş sayılacaktır. Dolayısıyla kiracı kira sözleşmesi sona ermemiş gibi kira ödeme borcu altında kalacaktır. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2019 tarihli bir kararında göre; “Kiracı anahtarı teslim ettiğini yazılı delille ispat edemezse kiralananı tahliye etmiş sayılmayacaktır. Bu durumda kiralayanın belirttiği tarihe itibar edileceğini belirtmiştik.” İfadelerine yer verilmiştir.

Kiracının anahtarı teslim etmediği ve kiralananı erken tahliye ettiği durumlarda ise iki durumla karşılaşılır. İlk olarak kiracı anahtar teslim tarihine kadar kira borcunu ödemek zorundadır. Anahtar tesliminden sonra ise kiralananın yeniden kiraya verilebileceği makul bir tarihe kadar kira ödeme borcu devam eder.

 

Anahtar Teslim Tutanağı Ne İşe Yarar?

Anahtar teslim tutanağı, kira sözleşmesinin sona erdiğini ve kiracının mülkü eksiksiz bir şekilde kiraya verene teslim ettiğini resmi olarak belgelemeye yarar. Bu belge, kiracının kira ödeme yükümlülüğünün sona erdiğini ispatlar ve taraflar arasındaki hukuki sorumlulukların tamamlandığını gösterir. Ayrıca, kiralanan mülkte teslim anında tespit edilen eksiklikler veya hasarlar tutanakta belirtildiğinden, kiraya verenin sonradan ortaya çıkabilecek taleplerine karşı kiracının haklarını korur. Yargıtay kararları, bu tür belgelerin kira ilişkilerinde delil niteliğinde olduğunu ve olası uyuşmazlıkları önlediğini belirtir.

 

Sık Sorulan Sorular

Anahtar teslim tutanağı nedir?
Anahtar teslim tutanağı alınmazsa ne olur?
Kiracı çıkarken anahtarı nasıl teslim etmeli?
Anahtar teslimi nasıl ispat edilir?
Anahtar Teslim Tutanağı Örneği PDF
Boş anahtar teslim tutanağı
Ev anahtar teslim tutanağı Örneği
Kiracı anahtar teslim tutanağı
Emlakçıya anahtar teslim tutanağı
Taşınmaz ve anahtar teslim tutanağı pdf

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir