Anahtar Teslim Tutanağı Örneği 2024-2025
Anahtar teslim tutanağı kiralananı tahliye eden kiracının artık kiralanan sebebiyle sorumluluğu kalmadığını kiralananı tümü ile boşattığını ve anahtarı kiralayana teslim ettiğini ispata yarayan belgedir. Kiracının, kiralananın anahtarını kiraya verene teslim ettiğine dair düzenlenen tutanağa anahtar teslim tutanağı denmektedir. Kiracı kiralananı tahliye ettiği tarihte kiralayan ile bir anahtar teslim tutanağı düzenleyerek anahtarı teslim ettiğini kolaylıkla ispat edebilecektir. Anahtar teslim tutanağının imzalanması ile birlikte kiracı kiralananı tahliye etmiş kabul edilir ve yükümlülükleri son bulmaktadır.
Anahtar teslim tutanağı düzenlenmezse, kiracının mülkü teslim ettiğini ispat etmesi zorlaşmaktadır. Bu durumda, kiracı kira ödemeye devam etmekle yükümlü tutulabilmektedir. Yargıtay’ın içtihatlarına göre, anahtarın teslim edilmediği veya bu durumun belgelendirilmediği hallerde kira sözleşmesinin sona ermediği kabul edilmektedir. Kiracının, ev sahibi ile birlikte anahtar teslim ettiğine dair imzaladıkları belge anahtar teslim tutanağıdır. Anahtar teslim tutanağının içeriği her olayın özelliğine göre farklı olabilir. Bu özelliklere göre bir tutanak düzenlenmelidir. Kira tespit davası şartı, kira ilişkisinin 5 yılı doldurmuş olmasıdır. Mahkemece belirlenecek kira bedelinin ilgili kira döneminin başından itibaren geçerli olması isteniyorsa kiracıya ihtar çekilmesi de gerekmektedir.
Anahtar Teslim Tutunağında;
Kiralanan taşınmazın adresi,
Kiracı ve kiraya verenin bilgileri,
Kira sözleşmesinin başlangıcı, süresi ve sona erdirilişi gibi esaslı özellikleri,
Kiralananın ne şekilde (ayıplı veya ayıpsız) teslim edildiği,
Anahtarın teslim edildiğine dair madde ve teslim tarih ve saatinin yazılı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde düzenenlenen tutanak, uyuşmazlıkların çözümüne yeterli bir belge niteliği taşımayabilir.
Ayrıca kira ilişkisinde depozito ilişkisi mevcut ise depozitonun kira sözleşmesinin sona ermesinden sonraki akıbetine ilişkin maddeler de anahtar teslim tutanağına eklenebilmektedir. Ya da kira sözleşmesinden kaynaklanan hak ve alacaklar için ayrıca bir ibraname düzenlenebilmektedir.
Anahtar Teslim Tutanağı Örneği 1
…… adresinde mukim kiracı ….. ile mecurun maliki ……… işbu anahtar teslim tutanağının taraflarını oluşturur.
……. tarihli kira sözleşmesi uyarınca, kiracı …………’ın kullanımında bulunan ………….. adresinde bulunan mecur …………… tarihi itibariyle kiraya veren …………… na boş olarak (kiracı kişisel tüm eşyalarını alarak) teslim edilmiş ve anahtarlar kendilerine tevdi olunmuştur.
Kiraya verenin kira ilişkisinden doğan diğer tüm hukuki hakları saklı kalmak kaydıyla işbu tutanak imzalanmıştır.(tarih)
KİRACI – KİRAYA VEREN
Anahtar Teslim Tutanağı Örneği 2
………. ili …………. ilçesi …..……. mahallesi …………. cadde/sokak …………. bina numaralı …….. kat……… daire numaralı konumunda bulunan gayrimenkul, kiracı tarafından tahliye edilerek, söz konusu mülkiyetin sahibi olan ……….. adlı şahsa teslim edilmiştir. Kiracı, depozito olarak verdiği … TL ve … TL tutarındaki güvence senedini, şahsen mal sahibinden …’dan teslim almıştır. Taraflar arasında herhangi bir alacak veya borç bulunmamaktadır; bu nedenle taraflar, birbirlerine helalleşerek karşılıklı olarak birbirlerini ibra etmişlerdir.(…../……../……)
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
TESLİM ALAN TESLİM EDEN
(KİRAYA VEREN) (KİRACI)
İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM
İMZA İMZA
Kiracının Evi Terk Etmesi Halinde Tutanak
Anahtar teslim tutanağı, kira ilişkisinde sona gelindiği zaman kiracının evi boşaltıması ve ardından kiraya verene anahtarı teslim etmesi gerekmektedir. Kiracının, ev sahibi ile birlikte anahtar teslim ettiğine dair imzaladıkları belge anahtar teslim tutanağınıdır. Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde tutanak tutulması, tahiliye için herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi konut dokunulmazlığı hakkı gereği hukuki mümkün de değildir. Belirtilen nedenlerle eve girilemediği için, buna ilişkin herhangi bir tutanak düzenlenmesi de mümkün değiildir. Ayrıca kiracının evi kullanılmaması, kira sözleşmesinin ihlal edildiği anlamına gelmemektedir. Ancak evi terk eden kiraci kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi başlatılarak kiraci tahliye edilebilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Anahtar teslim tutanağı nedir?
Anahtar teslim ne demek hukuk?
Teslim tutanağı ne demek?
Anahtar teslim tutanağı alınmazsa ne olur?
Anahtar teslimi nasıl ispat edilir?
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa ne yapılır?
Evi boşaltan kiracı anahtarı teslim etmezse ne olur?
Anahtar teslimi inşaat neleri kapsar?
Bozulan kapıyı kiracı mı öder ev sahibi mi?
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Kombi arıza ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bozulan su saatini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Evin camı kırılırsa kim öder?
Bozulan su saatini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Evin camı kırılırsa kim öder?
Kiracı evden çıkarken depozitoyu ne kadar alır?
Kiracı hangi giderleri ödemez?
Boya badana depozito içine girer mi?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.