Adli kontrol kararı
Şüpheli hakkında Cumhuriyet Savcısı’nın istemi ve Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile soruşturmanın her aşamasında ve görevli ve yetkili tüm yargı mercileri tarafından kovuşturmanın her aşamasında adli kontrol tedbirine hükmolunabilir. Hâkim, Cumhuriyet Savcısı’nın istemine binaen şüpheliyi bir veya birden fazla yükümlülük altına sokabilir ya da tedbiri tümüyle kaldırabilir.
Önemli Not: Cumhuriyet Savcısı’nın adli kontrol talebi üzerine Hakimlik daha ağır olan tutuklama kararına hükmedemez. Ancak Cumhuriyet Savcısı’nın tutukluluk talebi üstüne Hakimlik daha hafif bir tedbir olan adli kontrol kararı verebilir.
ADLİ KONTROL KARARI VERİLEBİLMESİ İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
Kuvvetli bir suç şüphesi bulunması,
Tutuklamayı gerektiren bir nedenin var olması fakat tutuklama tedbirinin somut olayda orantısız olması,
Şüpheli veya sanık hakkında tutuklama yasağı, ağır bir hastalık, engellilik, gebelik, doğumdan itibaren altı ay geçmemiş olma, mahkumiyet hükmü verilip kanun yoluna başvurma, tutukluluk süresinin dolması halleri tutuklama kararı verilmesine engel haller olması somut olayda orantısızlıklara neden olmaktadırlar. Bu nedenle sayılan hallerin varlığında adli kontrol kararı verilmesi gerekir.
Adli Kontrol Cezadan Düşer Mi?
Hatırlanacağı üzere tutukluluk süresi sonradan kişi hakkında hükmedilen hapis cezası süresinden düşürülmekte idi. Ancak adli kontrolde geçen sürenin hapis cezasından düşürülmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Ancak bunun bir istisnası vardır. Buna göre CMK 109/3-e düzenlemesinde yer alan ‘özellikle uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla, hastaneye yatmak dahil, tedavi veya muayene tedbirlerine tabi olmak ve bunları kabul etmek’ tedbiri kapsamında geçen süre cezadan mahsup edilir.
Adli Kontrol Kararı Vermeye Yetkili Merci
Adli kontrol kararı;
Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebi ile Sulh Ceza Hâkimi tarafından
Kovuşturma evresinde mahkeme tarafından re ’sen verilebilir.
Adli Kontrol Kararına Uyulmazsa Ne Olur?
Şüpheli veya sanık kişilerin adli kontrol kararına uymamaları halinde haklarında adli kontrol kararı verilen kişi tutuklanabilir ve cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.
Adli Kontrol Kararını Kim Verir?
Adli kontrol kararı, soruşturma evresinde savcının talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından verilir. Kovuşturma evresinde ise adli kontrol kararını elbette mahkeme makamı tarafından resen verilebileceği gibi savcının ya da diğer tarafların talebi üzerine verilebilir. Adli kontrol kararını kaldırmaya yetkili makam ise soruşturma evresinde sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde mahkeme yetkilidir.
Şüpheli veya sanığın adli kontrol kararının kaldırılması veya içeriğinin değiştirilmesi için talep hakkı vardır. Şüpheli veya sanık böyle bir talepte bulunduğu vakit mahkeme makamı kararını 5 gün içinde vermek zorundadır. Mahkeme bu kararı vermeden önce savcının görüşüne başvurur.
Adli Kontrol Tazminatı Var mı?
Tutuklamada bilindiği üzere haksız tutuklama tazminatı söz konusudur. Kişi hakkında beraat kararı verildiği zaman veya hukuka uygun olmayan gerekçe ile tutuklama kararı verildiği zaman kişi haksız tutuklama tazminatı alır.
Adli Kontrol Tedbirinde Elektronik Kelepçe Kullanımı
Adli kontrol, şüpheli veya sanıkların tutuklanmaksızın serbest bırakılmalarını sağlayan bir tedbirdir. Ancak, bu serbestliğin kötüye kullanılmasını engellemek ve toplum güvenliğini sağlamak adına belirli şartlarla uygulanır. Bu şartlar arasında, şüphelinin veya sanığın hareketlerinin izlenmesini sağlamak amacıyla elektronik kelepçe takılması da yer alabilir.
Elektronik kelepçe açılırsa sistem alarm vermektedir. Elektronik kelepçenin açılması veya belirlenen alanın dışına çıkılması adli kontrol kararının ihlali kabul edilmektedir. Elektronik kelepçeyi açarak yükümlülüğü ihlal eden kişinin tutuklanması söz konusu olacaktır.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.